Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Πρόταση της Ε.Α.Υ. Αργολίδας για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Α.Δ. Αργολίδας





ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1989

ΕΔΡΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2 Τ.Κ. 21100 Τ.Θ. 21
ΤΗΛ.: 27520 98756 - FAX: 27520 28408
ΤΗΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6973554333
ΤΗΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: 6936999799



                                                              Ναύπλιο 14-01-2013
                                                             Αριθ. Πρωτ: 400/1/01




ΠΡΟΣ: Τον  Αρχηγό  της  Ελληνικής  Αστυνομίας
                 Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
                        Π.Ο.ΑΣ.Υ.  
            ΚΟΙΝ.: Α.Δ. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ                                                              




     ΘΕΜΑ: «Πρόταση για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ από την Ε.Α.Υ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ»

     Στα πλαίσια της μελέτης και συζήτησης που γίνεται για την επικείμενη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η Ένωσή μας, θέλει να κάνει κάποιες προτάσεις ώστε να βοηθήσει από την μεριά της στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι ευκαιρία στις μέρες που ζούμε και βιώνουμε αλλαγές σε όλους τους τομείς, να αλλάξουμε και την πορεία της αστυνομίας τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε εκτελεστικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα πρέπει να είναι ορατά και άμεσα διότι, δεν έχουμε χρόνο, αφού οι καταστάσεις μας έχουν προλάβει αν δεν μας έχουν προσπεράσει κιόλας.
     Σημαντικές και εποικοδομητικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία δε θα επιφέρουν βελτίωση μόνο, στην εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών, αλλά και των άλλων υπηρεσιών που συσχετίζονται με αυτή, με αποτέλεσμα την καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
     Βέβαια η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. μας δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να θριαμβολογήσουμε για την τέλεια αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. ή την αναδιάρθρωση που οραματιζόμασταν ως συνδικαλιστές του κλάδου της ΕΛ.ΑΣ.
     Οι αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας για την αναστολή πρόσληψης αστυνομικού προσωπικού κατά δύο έτη, η επικείμενη συνταξιοδότηση χιλιάδων συναδέλφων στα τρέχοντα έτη και τα υπάρχοντα αστυνομικά κενά δημιουργούν και θα δημιουργήσουν πολλαπλές δυσλειτουργίες στις αστυνομικές υπηρεσίες καθώς και στη ασφάλεια των συναδέλφων αφού η διάθεση σε υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας μόλις με ένα αστυνομικό είναι σύνηθες και αυτό έχει αντίκτυπο στην προσφερόμενη αστυνόμευση των πολιτών.
      Το ότι ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων από την εφεδρεία μέσω μετατάξεων θα κληθεί να καλύψει κάποιες διοικητικές θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. δεν λύνει το πρόβλημα διότι οι πολιτικοί υπάλληλοι εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα πλην Σαββάτου και Κυριακής με συγκεκριμένα ωράρια που συνεπάγεται ότι δίπλα σε αυτούς θα πρέπει να υπάρχει και αστυνομικό προσωπικό γιατί η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί σε όλο το 24ώρο και πολλές φορές που θα πρέπει να συνταχθούν έγγραφα για έκτακτα αλλά συνήθη πλέον για μας συμβάντα πρέπει να υπάρχει και ο αρμόδιος υπάλληλος.

     Άρα ο αρχικός αριθμός των αστυνομικών που πιστεύεται ότι θα εξασφαλιστεί από την κίνηση αυτή για τις μάχιμες υπηρεσίες θα εκμηδενισθεί κατά πολύ στο τέλος.
     Εάν κάποιοι νομίζουν ότι με ένα ή δύο περιπολικά μπορούν να αστυνομεύσουν ολόκληρες πόλεις ή νομούς είναι θέμα δικό τους να το πιστεύουν. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε και απαιτούμε τα περιπολικά που θα κυκλοφορούν να είναι επανδρωμένα με αστυνομικό προσωπικό ώστε να  μειώσουμε στο έπακρο την πιθανότητα να κινδυνεύσει συνάδελφος.
     Την τελική ευθύνη για τον σχεδιασμό και την λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. την έχει το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο μας καθώς και τα αποτελέσματα της προσφερόμενης αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών από τις αποφάσεις τους. Εμείς ως συνδικαλιστές κάνουμε προτάσεις για να βελτιώσουμε τον εργασιακό μας κλάδο και να υπερασπίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και ως εργαζόμενοι θα κληθούμε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο μας.

           Οι προτάσεις μας σε γενικό επίπεδο είναι οι εξής:

1.      Άμεση απεμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. από τα ξένα έργα ως προς την αποστολή της και τα πάρεργα όπως (επίδοση δικογράφων και λοιπών εγγράφων άλλων Δημόσιων υπηρεσιών - έλεγχοι υγειονομικού και πολεοδομικού ενδιαφέροντος) και ενεργοποίηση των άλλων υπηρεσιών για ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους και ειδικότερα της Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου, να δραστηριοποιηθεί η Ελληνική Αστυνομία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας,
2.      Διαχείριση του αστυνομικού προσωπικού καθαρά, με βάσει τις ικανότητες-γνώσεις και δεξιότητες που κατέχει, καθώς και τη μη κατασπατάλησή του σε άσκοπες υπηρεσίες, αφού θα λείψει από την πραγματική αστυνόμευση,
3.      Περιστολή των δαπανών σε κτήρια που δεν χρειάζονται και σωστή κατανομή των αστυνομικών υπηρεσιών ανά νομό - γεωγραφική θέση και εγκληματική δραστηριότητα που παρουσιάζεται.
4.      Συγχώνευση αστυνομικών υπηρεσιών, όπως π.χ. (τα Τμήματα Τροχαίας να ενσωματωθούν στα οικεία Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής ευθύνης τους και να δημιουργηθούν Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας σε κάθε νομό καταργώντας όλα τα τμήματα Ασφάλειας) για εξοικονόμηση χρημάτων-αστυνομικού προσωπικού.
5.      Την άμεση επάνδρωση με αστυνομικό προσωπικό της νεοϊδρυθέντος (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.) Υπηρεσίας Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών στην Κόρινθο, με την έκδοση Διαταγής του κ. Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την κάλυψη των θέσεων με επιθυμούντες συναδέλφους με έκτακτη μετάθεση όπως ορίζεται για την στελέχωση με αστυνομικό προσωπικό νεοϊδρυθέντος υπηρεσίας.
6.      Τον περιορισμό ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων από την Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ για την Γ.Α.Δ.Α. διότι σε συνδυασμό με τις ανάγκες του Υ.Φ.Ε.Κ.Α.ΚΟΡΙΝΘΟΥ πραγματοποιείται η αφαίμαξη  του αστυνομικού προσωπικού σε σημείο να μην βγαίνουν οι βάρδιες των περιπολιών μας.
7.      Μείωση των οργανικών θέσεων των ανώτατων και ανώτερων Αξιωματικών με ταυτόχρονη αύξηση των ετών παραμονής στους βαθμούς των κατώτερων και κατάργηση των 13 κλιμακίων που υπάρχουν, (π.χ να υφίστανται μόνο οι κατωτέρω βαθμοί:Αστυφύλακας-Αρχιφύλακας-Υπαστυνόμος-Αστυνόμος-Υποδιευθυντής-Διεθυντής-Ταξίαρχος-Γενικός Επιθεωρητής-Αρχηγός).
8.      Τοποθέτηση των Αξιωματικών σε Οργανικές Θέσεις που αντιστοιχούν στον κατέχοντα βαθμό τους η οποία να πραγματοποιείται άμεσα την περίοδο που ανακοινώνονται οι αποστρατείες και οι προαγωγές των Αξιωματικών, για την εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών.
9.      Απορρόφηση ενός ποσοστού των εσόδων από την δραστηριότητα του αστυνομικού (Τροχαίας – Αστυνομικού Τμήματος – Ασφάλειας) ώστε να προμηθεύεται αυτομάτως υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως αυτοκίνητα, αλεξίσφαιρα κ.λ.π.
10.  Τακτική εκπαίδευση και αξιολόγηση του αστυνομικού προσωπικού ώστε να είναι αξιόμαχο και ανάλογο των καιρών,

      Οι προτάσεις σε επίπεδο Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ είναι οι εξής:

1.      Την αύξηση των οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ με την προσμέτρηση οργανικών θέσεων και για τις ειδικές ομάδες που θα λειτουργούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας ( ΟΠΚΕ – ΟΕΠΤΑ – ΔΙΑΣ - Διμοιρίας Υποστήριξης),
2.      Την δημιουργία μόνιμης διμοιρίας υποστήριξης στην Α.Δ.Αργολίδας σε καθημερινή βάρδια λόγω δυο (2) Φυλακών (Δικαστικής – Αγροτικής) στην περιοχή του Ναυπλίου με υπεράριθμους κρατουμένους και μάλιστα άκρως επικίνδυνους,
3.      Την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα οι αστυνομικές υπηρεσίες της.
4.      Ενσωμάτωση του Α.Σ.ΕΡΜΙΟΝΗΣ στο Α.Τ.ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ,
5.      Κλείσιμο όλων των Αστυνομικών Σταθμών του νομού Αργολίδας με ταυτόχρονη δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος στο Δήμο Επιδαύρου στο Λυγουριό,
6.      Συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων με τα Τμήματα Τροχαίας σε κάθε πόλη (Άργος-Ναύπλιο),
7.      Την δημιουργία Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αργολίδας με έδρα την Διεύθυνση του νομού και υπαγωγή σε αυτή των Τ.Α.Ναυπλίου και Τ.Α.Άργους με περιοχή ευθύνης όλο τον Νομό Αργολίδας,
8.      Την διατήρηση όλων των ειδικών ομάδων (ΟΠΚΕ – ΟΕΠΤΑ – ΔΙΑΣ) με την επισήμανση ότι πρέπει να τις αφήσουν να εργάζονται ως ομάδες και για τον σκοπό που έχει ιδρυθεί έκαστη από αυτές, χωρίς παρεμβολές σε αλλότρια έργα ως προς το αντικείμενο τους,
9.      Η ομάδα ΔΙΑΣ να ενισχυθεί σε αστυνομικό προσωπικό και μηχανές και να εργάζεται σε βάρδιες και στις δύο μεγάλες πόλης του νομού μας Ναύπλιο και Άργος,
10.  Την κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Άργους,
11.  Απεμπλοκή από την φύλαξη του Κέντρου Φύλαξης Λαθρομεταναστών Κορίνθου,
12.  Την ελαχιστοποίηση της ενίσχυσης της Γ.Α.Δ.Α. μόνο σε έκτακτα και πραγματικά συμβάντα και όταν δεν επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

     Οι προτάσεις ελπίζουμε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της γενικότερης μελέτης που γίνεται, ώστε να συμβάλουμε και εμείς στο να φτιάξουμε μια καλύτερη αστυνομία για εμάς και τους πολίτες με αποτελέσματα άμεσα και ορατά, με κύριο σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της καλύτερης προσφερόμενης αστυνόμευσης στους πολίτες και να εξασφαλίσουμε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για τους αστυνομικούς, διότι:

ασφαλής αστυνομικός ίσον ασφαλής πολίτης.


                                                                    ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ                                            ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου