Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Προβλήματα της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. Αργολίδας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1989

ΕΔΡΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2 Τ.Κ. 21100 Τ.Θ. 21
ΤΗΛ.: 27520 98756 - FAX: 27520 28408

ΤΗΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6973554333  ΤΗΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: 6936999799
                                                                                                        
                                                                       Ναύπλιο 26-3-2013
                                                                       Αριθ. Πρωτ: 400/4/16


                                ΠΡΟΣ:   Γ.Α.Δ.Π.ΠΕΛ/ΣΟΥ
                                               Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
                               ΚΟΙΝ.:   Π.Ο.ΑΣ.Υ.            


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωση μας, στα πλαίσια των καθηκόντων του, σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του και με τον θεσμικό ρόλο του για την διασφάλιση και προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., έχει δεχτεί επανειλημμένα προφορικά παράπονα από συναδέλφους μας οι οποίοι υπηρετούν στην Ο.Π.Κ.Ε. Αργολίδας (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) σχετικά με την πολυδιάσπαση της ομάδας και ότι αφορά τον πραγματικό ρόλο και αποστολή της βάση της διαταγής ίδρυση της από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
 Επειδή το ζήτημα θεωρείται μείζον προς επίλυση το Δ.Σ. της Ένωσης μας κατά την συνεδρίαση, της 14/3/2013 ασχολήθηκε με την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην ΟΠΚΕ όπως αυτά μεταφέρθηκαν από (10) συναδέλφους της ΟΠΚΕ που παραβρέθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν κλήσεως τους από την Ένωση μας.
Προβλήματα και ζητήματα τα οποία η Ένωση μας τα είχε επισημάνει με το υπ.αριθ.πρωτ. 400/4/7 από 31-1-2012 έγγραφό της αλλά δεν επιλύθηκαν παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της Διοίκησης η οποία είναι υπεύθυνη για την επικρατούσα κατάσταση αφού με τις αποφάσεις της για την διάθεση του προσωπικού της ΟΠΚΕ ουσιαστικά κατακερματίζει αυτήν συσσωρεύοντας και άλλα προβλήματα με αποτέλεσμα η σταγόνα της οργής και της αγανάκτησης να ξεχειλίσει από το ποτήρι της μη επίλυση του θέματος.
Προβλήματα σχετικά με την λειτουργικότητα της ΟΠΚΕ όπως τα έχει καταγράψει το Δ.Σ. της Ένωσης μας και χρίζουν επίλυση είναι τα κάτωθι:
Η αδρανοποίηση της ΟΠΚΕ το τελευταίο διάστημα είναι έντονη, καθώς χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε κάθε ¨είδους¨ ενίσχυση άλλων υπηρεσιών χωρίς ουσιαστικά να προσφέρουν και να εξυπηρετούν τον σκοπό ίδρυσης τους και να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους. 
Η ΟΠΚΕ της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ σπάνια εργάζεται πλήρης όλη μαζί ως μια ομάδα, αλλά σαν δύο ομάδες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Επιθυμία τους είναι να εργάζονται όλοι ως μια ομάδα αν οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το επιτρέπουν τότε να εργάζονται ως δύο αυτοτελείς ομάδες που η κάθε μία να απαρτίζεται από σταθερά άτομα.
 Η πολυδιάσπασή της ΟΠΚΕ σε δυάδες ή τριάδες σε αρκετές βάρδιες  έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση της και να μην διατίθεται για τον ρόλο που ιδρύθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όπως για σοβαρούς ελέγχους υπόπτων ατόμων & οχημάτων, για την επέμβασή της σε έκτακτες και σοβαρές ανάγκες αλλά όπως αναφέρεται και παραπάνω για την συνεχή ενίσχυση των άλλων υπηρεσιών όπως μέτρα τροχαίας και μέτρα τάξης σε εκδηλώσεις, μέτρα στα δικαστήρια κατά τις συνεδριάσεις, στα γήπεδα, σκοποί, εκτέλεση υπηρεσίας ως περιπολικό βάρδιας, σκοπιά στην Υ.Φ.Ε.Κ.Α.ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ.α.
Η διάθεση της ανωτέρω ομάδας συνεχώς σε δυάδες ή τριάδες και η καθημερινή εναλλαγή των ατόμων που εργάζονται μαζί δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ομογενοποίησης και συνοχής του προσωπικού, έχοντας ως συνέπεια να μην υπάρχει το αίσθημα τη ομάδας και να εργάζονται ως μια απλή βάρδια περιπολίας R/T. Επίσης, η εκτέλεση υπηρεσίας με μικρό αριθμό συναδέλφων δεν προσφέρεται ώστε να γίνουν αποτελεσματικοί έλεγχοι σε σημεία που χρειάζεται έντονη παρουσία αστυνομικών όπως πλησίον καταυλισμών ΡΟΜΑ αλλά και έλεγχοι υπόπτων οχημάτων και ατόμων κατά τις νυχτερινές ώρες.
Γενικά η ΟΠΚΕ χρησιμοποιείται  από την Διοίκηση ως ένα αξιόμαχο σύνολο συναδέλφων οι οποίοι καλούνται σε μικρές ομάδες ή υποομάδες ή και μεμονωμένα να κλείσουν όλες τις υπηρεσιακές τρύπες (πασπαρτού) με αποτέλεσμα να χάνεται το αξιόμαχο της ομάδας, να δημιουργείται δυσαρέσκεια στο προσωπικό από την μεταχείριση τους που φτάνει στα όρια της απαξίωσης και της υποβάθμισή τους όταν καλούνται να δώσουν το παρόν τους για ήσσονος υπηρεσιακά ζητήματα που μπορεί να τα επιλύσει κάθε αστυνομικός από οποιανδήποτε υπηρεσία.
Η συχνή αλλαγή υπηρεσίας της ΟΠΚΕ χωρίς έγκαιρη ενημέρωση, σε έκτακτα και μη έκτακτα συμβάντα ή άλλα θέματα καταπονεί τους συναδέλφους από το άστατο και άναρχο ωράριο που έρχεται στην κυριολεξία σε αντίθεση με το Π.Δ.394/2001 που ρυθμίζει τα «περί χρόνου εργασίας του αστυνομικού προσωπικού», καθώς ότι έχει παρατηρηθεί η ανακολουθία της πραγματικά εκτελούμενης υπηρεσίας με την αναγραφόμενη στο βιβλίο υπηρεσίας.
Η υπεραπασχόληση της ΟΠΚΕ  από υπηρεσία τόσο εντός όσο και εκτός έδρας όπως είναι στην Υ.Φ.Ε.Κ.Α.ΚΟΡΙΝΘΟΥ στο γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης στην Α.Δ.Μεσσηνίας  και αλλού πρέπει να υπολογίζεται στον συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας του προσωπικού όπως προβλέπεται από το Π.Δ.394/2001 και να αποδίδεται άμεσα για να απαλύνει την ταλαιπωρία που υφίσταντο οι συνάδελφοι κατά την εκτέλεση υπηρεσίας.
Η μετάβαση της ΟΠΚΕ εκτός έδρας με δύο (2) ώρες χρόνο μετάβασης, οκτώ (8) ώρες χρόνο υπηρεσίας και δύο (2) ώρες χρόνο επανόδου στην έδρα της δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την σωματική και ψυχική κατάσταση του οδηγού του οχήματος ο οποίος μεταφέρει συναδέλφους και έχει τεράστιες ευθύνες έναντι τους όπως τεράστιες είναι οι ευθύνες της Διοίκησης που διατάσει μια τέτοια κίνηση  που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τους συναδέλφους.
Η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση της ΟΠΚΕ έπρεπε να γίνεται σε συχνά διαστήματα πράγμα το οποίο δεν γίνεται καθώς με την υπ.αριθ.8517/3/259-Α Διαταγή του ΥΔΤ/ΑΕΑ/Κ.Δ/Δ-ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ/ΤΜ.2Ο από 8-3-2001 με Θέμα «Πρακτική άσκηση στη σκοποβολή των ομάδων πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας των Α.Δ. χώρας» έχει εγκριθεί η ανωτέρω άσκηση για τους αστυνομικούς που απαρτίζουν τις ΟΠΚΕ να πραγματοποιείται μια (1) φορά το δίμηνο με πενήντα φυσίγγια για κάθε όπλο την κάθε φορά, για κάθε αστυνομικό από τα γραφεία εκπαίδευσης των Α.Δ. της χώρας.
Συνάδελφοι της ΟΠΚΕ έχει παρατηρηθεί να πραγματοποιούν μεταγωγές ή άλλες υπηρεσίες μεικτά με συνάδέλφους άλλων υπηρεσιών πράγμα που διασπά την ομογενοποίηση και την  συνοχή της ομάδος καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους και επιθυμία τους είναι ότι υπηρεσία κληθούν να εκτελέσουν να την πραγματοποιήσουν όλοι μαζί ως ομάδα ΟΠΚΕ ή συνάδελφοι που να υπηρετούν όλοι τους στην ομάδα ΟΠΚΕ.
Κατά την κλήτευση των συναδέλφων της ΟΠΚΕ στα Δικαστήρια ως μάρτυρες για υπηρεσιακή υπόθεση η υπηρεσία πρέπει να τους χορηγεί Φύλλο Πορείας μετάβασης σε αυτά και ΟΧΙ να τους τοποθετεί υπηρεσία εκείνη την ημέρα στα Δικαστήριά ή σε άλλη βάρδια της ΟΠΚΕ.
Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην ΟΠΚΕ έχουν δικαίωμα η ημερήσια ανάπαυση (ΡΕΠΟ) να τους χορηγείται κατά τις ημέρες Σαββάτο, Κυριακή  ισομερώς σε όλους τους.
Η Ο.Π.Κ.Ε.  αντιμετωπίζει προβλήματα στα αλεξίσφαιρα της τα οποία είναι παλιού τύπου και κάποια έχουν λήξει αλλά και στα οχήματα τα οποία έχουν περάσει τις 350,000 χιλιόμετρα με πολλές ζημιές σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα τον κίνδυνο των συναδέλφων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, συνεχίζει δε να κρατάει ψηλά τις επιδόσεις της με επιτυχίες αλλά και άμεση συνδρομή σε κάθε περιστατικό που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή της και πέρα του ωραρίου της χάριν του υψηλού ζήλου και επαγγελματισμού των συναδέλφων που την απαρτίζουν.
Άραγε, η απόδοση της υποτιθέμενης ΟΠΚΕ, αφού εκτελεί υπηρεσία με το πολύ τρία άτομα ανά βάρδια, καθώς και η ασφάλειά της κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της μήπως υπονομεύεται από παραλείψεις και κακή διαχείρισή της εξαιτίας της βούλησης να εξυπηρετούνται κάποιες υπηρεσιακές ανάγκες;
Πριν την αναζήτηση ευθυνών οτιδήποτε προκύψει «ακόμα και με κίνδυνο ζωής, συναδέλφων» λόγω της διάσπασης της ομάδας και την κατάτμησή της, θεωρούμε καλύτερο να προλάβουμε κάθε δυσάρεστο τέτοιο γεγονός, αφήνοντας την ομάδα να λειτουργεί ως ΟΜΑΔΑ και για τους σκοπούς ίδρυσής της από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Τα τελευταία γεγονότα με τις εξεγέρσεις και τις αποδράσεις από τα σωφρονιστικά καταστήματα απέδειξαν το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει οργανωμένη ομάδα (ΟΠΚΕ)  στην Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ λόγω της ύπαρξης δύο (2) Φυλακών, η οποία θα σπεύσει άμεσα σε παρόμοια έκτακτα περιστατικά λόγω του αριθμού αστυνομικών που διαθέτει ως ομάδα και τον εξοπλισμό της και την δράση της ως ομάδα.
Σχετικά με την λειτουργικότητα της ΟΠΚΕ ως ομάδα  μέλη του Διοικητικού συμβουλίου προφορικά έθεσαν το ζήτημα αυτό στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι ομάδα κάτω των πέντε ατόμων δεν θεωρείται ομάδα και το επισήμανε  στον Αστυνομικό Διευθυντή της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ο οποίος κατά την συνάντηση μας, μας διαβεβαίωσε ότι τα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα ΟΠΚΕ θα λυθούν άμεσα και θα λειτουργήσει ως μια ομάδα η δύο ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ.
Επισημάνθηκε ότι μια συγκέντρωση προσωπικού της ομάδας ΟΠΚΕ με τον Αστυνομικό Διευθυντή της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι εφόσον γινόταν ένα εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ τους.
 Η Ένωση μας αναμένοντας την υπόσχεση της επίλυσης του θέματος από το Αστυνομικό Διευθυντή της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τονίζει ότι αταλάντευτη θέση της είναι η  ΟΠΚΕ να λειτουργήσει ως ομάδα και η απασχόληση της να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για το κύριο έργο της που δεν είναι άλλο παρά η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος μέχρι το τελευταίο απομονωμένο χωριό. Μόνο έτσι η ΟΠΚΕ θα βρει τον πραγματικό της ρόλο στην αστυνόμευση και θα μπορέσει να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, προσφέροντας αρίστης ποιότητας υπηρεσίες στην δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία μας που τόσο ανάγκη έχει από αστυνόμευση και περιφρούρηση της περιουσίας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τους εγκληματίες, πιστεύοντας ότι στην ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών δεν χωρούν έκπτωσης και περικοπές, αλλά και τα οποιανδήποτε λάθη δεν συχωρούνται όταν αυτά είναι γνωστά.
Κλείνοντας επισημαίνουμε για να  λειτουργήσει η ΟΠΚΕ ως ομάδα αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Αστυνομικός Διευθυντής Αργολίδας αφού με την ανάρτηση της υπηρεσίας αυτός διατάσσει τη συγκρότηση της. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου καλείται για τον έλεγχό εάν η ΟΠΚΕ θα λειτουργήσει στο εξής βάσει του σκοπού που ιδρύθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.


ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ                                              ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου