Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Χωρητικότητα κρατητηρίων Α.Τ.Ναυπλίου και χρόνος κράτησης αλλοδαπών προς απέλαση.










ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1989

ΕΔΡΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2 Τ.Κ. 21100 Τ.Θ. 21
ΤΗΛ.: 27520 98756 - FAX: 27520 28408

ΤΗΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6973554333  ΤΗΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: 6936999799





                                                                                                        
                                                                     Ναύπλιο 01-11-2013
                                                                     Αριθ. Πρωτ.100/3/45


                      ΠΡΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
                                   ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
                                   ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
                                   Γ.Α.Δ.Π.ΠΕΛ/ΣΟΥ
                                   Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
                                   
       ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
              
ΘΕΜΑ:«Χωρητικότητα κρατητηρίων Α.Τ.Ναυπλίου και χρόνος κράτησης αλλοδαπών προς απέλαση»    

     Δυστυχώς η κατάσταση δεν πάει άλλο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, σχετικά με τα κρατητήριά μας. Η Ένωσή μας, μετά λύπης της διαπίστωσε, ότι μετά από πολλές προφορικές αναφορές στο θέμα των αστυνομικών κρατητηρίων του Α.Τ. Ναυπλίου, τόσο για τους υπεράριθμους κρατουμένους όσο και για την μακρά κράτηση αλλοδαπών αλλά κατά περιόδους και ποινικών κρατουμένων, δεν κατέστη δυνατή η εύρεση λύσης από την διοίκηση.
Αναρωτιόμαστε γιατί δεν αναλαμβάνει κανείς την πρωτοβουλία και ευθύνη να αποσυμφορίσει τα κρατητήρια από τους υπεράριθμους κρατουμένους ώστε να αποφύγει τα χειρότερα;
     Η χωρητικότητα των συγκεκριμένων κρατητηρίων είναι 46 ατόμων και ειδικότερα 42 ανδρών, 2 γυναικών και 2 ανηλίκων. Αυτές τις μέρες ο αριθμός κρατουμένων στα κρατητήρια του Α.Τ. Ναυπλίου ανέρχεται στους 78 στοιβαγμένοι και στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο παραβιάζοντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και μη τηρώντας κατά τα προβλεπόμενα του Π.Δ. 45/2008, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, είτε για τους κρατούμενους είτε για τους αστυνομικούς.
     Οι ελλείψεις σε υλικά όπως στρώματα – κουβέρτες - σεντόνια και μαξιλάρια είναι τεράστιες καθιστώντας την φύλαξη των κρατουμένων μη αξιοπρεπή και κυρίως μη ανθρώπινη.
     Η διάρκεια και οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν κατάφορα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
     Συγκεκριμένα υπάρχουν κρατούμενοι μακρόχρονης κράτησης μέσα στα κρατητήρια του Α.Τ. Ναυπλίου και πολλοί άλλοι οι οποίοι έχουν διανύσει τουλάχιστον 12 μήνες κράτησης σε διαφορετικούς χώρους, κατά παράβαση του άρθρου 66 παρ.6 του Π.Δ. 141/91 το οποίο προβλέπει ρητά ότι τα αστυνομικά κρατητήρια είναι χώροι για βραχεία κράτηση και όχι έτσι όπως έχουν καθιερωθεί να λειτουργούν.
     Ο χρόνος αυτός κράτησης οδηγεί του κρατουμένους να διαμαρτύρονται και πολλές φορές με ακραίους τρόπους, όπως να κάνουν απεργία πείνας, να αυτοτραυματίζονται ή να έχουν αυτοκτονικές τάσεις κάνοντας τους συναδέλφους που εκτελούν καθήκοντα σκοπού κρατητηρίων να αναλαμβάνουν και τον ρόλο του «ψυχολόγου».
     Οι συνάδελφοί μας έχουν φτάσει στα όρια τους και είναι αδύνατο να ασκήσουν τα καθήκοντά τους κάτω από αυτές τις συνθήκες εγκυμονώντας πολλούς κινδύνους είτε για διοικητικές κυρώσεις είτε για ποινικές δεδομένου ότι η κατάσταση είναι ένα καζάνι που βράζει και είναι θέμα χρόνου να συμβεί το απρόσμενο. Επίσης , από τις μολυσματικές ασθένειες που ανακύπτουν κατά καιρούς, οι συνάδελφοι να είναι εκτεθειμένοι καθώς, εμφανίζονται  νέες και μεταδοτικές ασθένειες και σε συνδυασμό των υπέρογκο αριθμό και μη τηρώντας κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας και χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας.
     Η Ένωσή μας μπροστά στον ορατό κίνδυνο οι συνάδελφοι να κολλήσουν μεταδοτικές ασθένειες οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν και στις οικογένειές τους προμηθεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους σκοπούς κρατητηρίων με γάντια, μάσκες και αντισηπτικά για να τους προφυλάξει. 
     Ακόμη παρατηρείται ότι αλλοδαποί οι οποίοι έχουν προκαλέσει προβλήματα στο Υ.Φ.Ε.Κ.Α. Κορίνθου μεταφέρονται στα κρατητήρια περιφερειακών τμημάτων με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το πρόβλημα και σε άλλους χώρους, χώρους όπου δεν έχουν τις προδιαγραφές να κρατήσουν τόσους ανθρώπους για τόσο χρονικό διάστημα και με δυνάμεις που δεν επαρκούν για την φύλαξη πόσο μάλλον εάν γίνει κάποιο περιστατικό εξέγερσης ή συμπλοκής!
     Στα κρατητήρια του Α.Τ. Ναυπλίου αυτό τον καιρό έχει αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν συλληφθεί στην Αθήνα και αντί να μείνουν εκεί στο αντίστοιχο κέντρο φύλαξης  μεταφέρονται εδώ διαμέσου του Υ.Φ.Ε.Κ.Α.ΚΟΡΙΝΘΟΥ δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.
     Είναι γεγονός ότι η συνύπαρξη ποινικών κρατουμένων και αλλοδαπών προς απέλαση αυξάνει την πιθανότητα διενέξεων μεταξύ τους μέσα στα αστυνομικά κρατητήρια καθώς οι διαφορετικοί λόγοι κράτησής τους από μόνοι τους μπορούν να φέρουν ένταση. Ο μη προαυλισμός τους για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα το οποίο προκαλεί σύγχυση, άγχος και νευρικότητα στους κρατουμένους το οποίο με τον χρόνο μεγαλώνει και πολλές φορές η εκδήλωσή του, τους οδηγεί στα όριά τους, κάνοντας ακραία πράγματα, όπως, διενέξεις, αυτοτραυματισμούς, απεργίες πείνας, συνεχείς αντιδράσεις για τα πάντα και το μόνο που απομένει να δούμε είναι σύρραξη ή στάση αυτών το οποίο και απευχόμαστε.
     Με τον νέο νόμο 4198/2013 όπου παραγράφει το αξιόποινο ποινές και την δίωξη  για συγκεκριμένες πράξεις που έχουν τελεστεί μέχρι την 31-08-2013 θα δούμε αλλοδαπούς που κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα να παραδίδονται στα Αστυνομικά Τμήματα καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα απέλασης ή στέρησης νομίμων εγγράφων. Αποτέλεσμα να αποσυμφορίζονται οι φυλακές και να γεμίζουν τα αστυνομικά κρατητήρια συμπιέζοντας ασφυκτικά τους κρατουμένους.
     Απαιτούμε την άμεση μεταφορά των αλλοδαπών κρατουμένων προς απέλαση στα υπάρχοντα Υ.Φ.Ε.Κ.Α. της χώρας που είναι οι προορισμένοι χώροι κράτησης και να τηρηθούν αυστηρά οι διατάξεις του Π.Δ. 45/2008 που αφορά την υγιεινή και Ασφάλεια.
     Θέλουμε να επισημάνουμε ότι το έγγραφο αυτό θέλει να προστατέψει όλους τους εμπλεκόμενους καθώς τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν θέτουν ως εν δυνάμει κατηγορούμενους άπαντες από διοικητές έως τον τελευταίο αστυνομικό.
     Είναι αναγκαία προτεραιότητα να γίνει κατανοητό από την Πολιτική και Φυσική ηγεσία ότι η χωρητικότητα των αστυνομικών κρατητηρίων δεν είναι παιχνίδι ούτε μέσω κάλυψης του προβλήματος της έλλειψης σωφρονιστικών καταστημάτων με την μη παραλαβή άμεσα των ποινικών κρατουμένων από αυτά αλλά και την αδυναμία των Υπηρεσιών Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών αφού δεν απορροφούν τους αλλοδαπούς από τα αστυνομικά κρατητήρια καθώς η μη επαναπροώθησή των συλληφθέντων αλλοδαπών προς τις χώρες προέλευσης τους οι οποίες δεν συνεργάζονται για την απέλασή τους, τους εγκλωβίζει με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χώροι για νέους συλληφθέντες.
     Η καταστρατήγηση ψηφισμένων Προεδρικών Διαταγμάτων βλέπουμε να γίνεται κατά κόρον ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνεται άμεση επίκληση αυτών και με τον ποιο αυστηρό και άμεσο τρόπο γεγονός που μας αφήνει ερωτήματα, γιατί αυτή η επιλεκτικότητα ποιου Π.Δ. θα τηρηθεί και ποιου όχι;
     Παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες κατά το Νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την επίλυση του θέματος, την διερεύνηση τυχόν ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών των εκ του Νόμου οριζόμενων αρμοδίων για την τήρηση των προβλεπόμενων στα Προεδρικά Διατάγματα και την προστασία των συναδέλφων μας, των κρατουμένων, της δημόσιας ασφάλειας και της υγιεινής.

ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ                                                 ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου