Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Συγκρότηση και λειτουργικότητα Ο.Π.Κ.Ε. Δ.Α.Αργολίδας.



ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1989

ΕΔΡΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2 Τ.Κ. 21100 Τ.Θ. 21
ΤΗΛ.: 27520 98756 - FAX: 27520 28408

ΤΗΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6973554333  ΤΗΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: 6936999799






                                                                                                        
                                                                       Ναύπλιο  14/5/2015
                                                                       Αριθ. Πρωτ: 400/4/17


                      ΠΡΟΣ: Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος
                                   Γ.Π.Α.Δ.ΠΕΛ/ΣΟΥ
                                   Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
                                   Π.Ο.ΑΣ.Υ.
               

ΘΕΜΑ.: «Συγκρότηση και λειτουργικότητα Ο.Π.Κ.Ε. Δ.Α.Αργολίδας.»

     Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας πολλάκις έχει αναφερθεί τόσο προφορικά όσο και γραπτά για την συγκρότηση και λειτουργικότητα της ειδικής  αστυνομικής ομάδας  Ο.Π.Κ.Ε. της. Δ.Α.Αργολίδας, για τα προβλήματα που ταλανίζουν την ομάδα και τους συναδέλφους που την απαρτίζουν, από την αντιμετώπιση της από την Δ.Α.Αργολίδας έτσι όπως την διαθέτει και τους κινδύνους που παρουσιάζονται όταν αυτή κατακερματίζεται και αναγκάζονται οι συνάδελφοι να εργαστούν σε υποομάδες που θυμίζουν μια απλή επανδρωμένη εποχούμενη περιπολία και όχι μια επιχειρησιακή ομάδα.
     Απόρροια του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης της Ο.Π.Κ.Ε. πιστεύουμε ότι ήταν το συμβάν της 6/4/2015 στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου της συμπλοκής αστυνομικών με ομάδα ΡΟΜΑ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο συναδέλφων της Ο.Π.Κ.Ε. από τους τρεις που την απάρτιζαν.
     Αποτέλεσμα  η σταγόνα της οργής και της αγανάκτησης να ξεχειλίσει το ποτήρι της, για την αδιαλλαξία και την επιμονή της Διοικήσεως της Δ.Α.Αργολίδας να κατακερματίζει, να διασπά και να συρρικνώνει την Ο.Π.Κ.Ε.
     Στην Δ.Α.Αργολίδας πιστεύουμε ότι δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που παρουσιάζονται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας αλλά και την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής και της ακεραιότητας των συναδέλφων που καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες ομάδας (Ο.Π.Κ.Ε.) χωρίς κυριολεκτικά να είναι ομάδα αφού λειτουργούν ως ένα μικρό τμήμα μιας ομάδας ή ενός επανδρωμένου περιπολικού εποχούμενης περιπολίας με πλήρωμα.
     Επειδή η λαϊκή ρήση λέει ότι "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά" εμείς θα πούμε ότι μόνο οι φόρμες δεν αλλάζουν τον αστυνομικό αλλά ο χαρακτηρισμός ως ομάδας νοείται όταν αυτή απαρτίζεται με ικανό αριθμό συναδέλφων όπως ορίζει η ιδρυτική διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την Ο.Π.Κ.Ε. την οποία δεν εφαρμόζει η Δ.Α.Αργολίδας καθώς δεν διαθέτει αυτή εξ ολοκλήρου ως ομάδα.
     Η Ένωση μας σχετικά με την λειτουργικότητα της Ο.Π.Κ.Ε. και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που την απαρτίζουν έχει διαπιστώσει τα εξής θέματα που χρίζουν επίλυση και είναι τα κάτωθι:
Ο συνεχείς κατακερματισμός της Ο.Π.Κ.Ε. έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση της Ο.Π.Κ.Ε. το τελευταίο διάστημα να είναι έντονη, καθώς χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε κάθε ¨είδους¨ ενίσχυση άλλων υπηρεσιών χωρίς ουσιαστικά να προσφέρουν και να εξυπηρετούν τον σκοπό ίδρυσης τους και να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, αφού δεν τους αφήνουν να εργαστούν ως πλήρης ομάδα.
Η Ο.Π.Κ.Ε. της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ σπάνια εργάζεται πλήρης όλη μαζί ως μια ομάδα, αλλά σαν δύο ομάδες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Επιθυμία τους είναι να εργάζονται όλοι ως μια ομάδα. Αν υπηρεσιακές ανάγκες δεν το επιτρέπουν για κάποιες βάρδιες, τότε να εργαστούν ως δύο αυτοτελείς ομάδες που η κάθε μία να απαρτίζεται από (6) σταθερά άτομα.
 Η πολυδιάσπασή της Ο.Π.Κ.Ε. σε δυάδες ή τριάδες σε αρκετές βάρδιες  έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση της και να μην διατίθεται για τον ρόλο που ιδρύθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όπως για σοβαρούς ελέγχους υπόπτων ατόμων & οχημάτων, για την επέμβασή της σε έκτακτες και σοβαρές ανάγκες.
Η διάθεση της ανωτέρω ομάδας συνεχώς σε δυάδες ή τριάδες και η καθημερινή εναλλαγή των ατόμων που εργάζονται μαζί δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ομογενοποιήσης και συνοχής του προσωπικού, έχοντας ως συνέπεια να μην υπάρχει το αίσθημα τη ομάδας και να εργάζονται ως μια απλή βάρδια περιπολίας R/T.
Η εκτέλεση υπηρεσίας της Ο.Π.Κ.Ε. με μικρό αριθμό συναδέλφων δεν προσφέρεται ώστε να γίνουν αποτελεσματικοί και επικίνδυνοι έλεγχοι σε σημεία που χρειάζεται έντονη παρουσία αστυνομικών όπως πλησίον καταυλισμών ΡΟΜΑ αλλά και έλεγχοι υπόπτων οχημάτων και ατόμων κατά τις νυχτερινές ώρες.
Γενικά η ΟΠΚΕ χρησιμοποιείται  από την Διοίκηση ως ένα αξιόμαχο σύνολο συναδέλφων οι οποίοι καλούνται σε μικρές ομάδες ή υποομάδες ή και μεμονωμένα να κλείσουν όλες τις υπηρεσιακές τρύπες (πασπαρτού) με αποτέλεσμα να χάνεται το αξιόμαχο της ομάδας, να δημιουργείται δυσαρέσκεια στο προσωπικό από την μεταχείριση τους που φτάνει στα όρια της απαξίωσης και της υποβάθμισή τους όταν καλούνται να δώσουν το παρόν τους και για ήσσονος υπηρεσιακά ζητήματα που μπορεί να τα επιλύσει κάθε αστυνομικός από οποιανδήποτε υπηρεσία.
Η συχνή αλλαγή υπηρεσίας της Ο.Π.Κ.Ε. χωρίς έγκαιρη ενημέρωση, σε έκτακτα και μη έκτακτα συμβάντα ή άλλα θέματα καταπονεί τους συναδέλφους από το άστατο και άναρχο ωράριο που έρχεται στην κυριολεξία σε αντίθεση με το Π.Δ.394/2001 και του Π.Δ.173/2013 που ρυθμίζουν τα «περί χρόνου εργασίας του αστυνομικού προσωπικού».
Η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση της Ο.Π.Κ.Ε. έπρεπε να γίνεται σε συχνά διαστήματα πράγμα το οποίο δεν γίνεται καθώς με την υπ.αριθ.8517/3/259-Α Διαταγή του ΥΔΤ/ΑΕΑ/Κ.Δ/Δ-ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ/ΤΜ.2Ο από 8-3-2001 με Θέμα «Πρακτική άσκηση στη σκοποβολή των ομάδων πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας των Α.Δ. χώρας» έχει εγκριθεί η ανωτέρω άσκηση για τους αστυνομικούς που απαρτίζουν τις Ο.Π.Κ.Ε. να πραγματοποιείται μια (1) φορά το δίμηνο με πενήντα φυσίγγια για κάθε όπλο την κάθε φορά, για κάθε αστυνομικό από τα γραφεία εκπαίδευσης των Α.Δ. της χώρας.
Κατά την κλήτευση των συναδέλφων της Ο.Π.Κ.Ε. στα Δικαστήρια ως μάρτυρες για υπηρεσιακή υπόθεση η υπηρεσία πρέπει να τους χορηγεί υποχρεωτικά και άμεσα Φύλλο Πορείας μετάβασης σε αυτά και όχι να τους τοποθετεί υπηρεσία εκείνη την ημέρα στα Δικαστήριά ή σε άλλη βάρδια της Ο.Π.Κ.Ε.
Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην Ο.Π.Κ.Ε. έχουν δικαίωμα η ημερήσια ανάπαυση (ΡΕΠΟ) να τους χορηγείται κατά τις ημέρες Σαββάτο, Κυριακή  ισομερώς σε όλους τους.
Η Ο.Π.Κ.Ε.  αντιμετωπίζει προβλήματα στα αλεξίσφαιρα της, τα οποία είναι παλιού τύπου και κάποια έχουν λήξει αλλά και στα οχήματα τα οποία έχουν διανύσει πάρα πολλά χιλιόμετρα με πολλές ζημιές σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα τον κίνδυνο των συναδέλφων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας. Συνεχίζει δε να κρατάει ψηλά τις επιδόσεις της με επιτυχίες αλλά και άμεση συνδρομή σε κάθε περιστατικό που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή της και πέρα του ωραρίου της χάριν του υψηλού ζήλου και επαγγελματισμού των συναδέλφων που την απαρτίζουν.
Άραγε, η απόδοση της υποτιθέμενης ΟΠΚΕ, αφού εκτελεί υπηρεσία με το πολύ τρία άτομα ανά βάρδια, καθώς και η ασφάλειά της κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της μήπως υπονομεύεται από παραλείψεις και κακή διαχείρισή της εξαιτίας της βούλησης να εξυπηρετούνται κάποιες υπηρεσιακές ανάγκες;
Πριν την αναζήτηση ευθυνών οτιδήποτε προκύψει «ακόμα και με κίνδυνο ζωής, συναδέλφων» λόγω της διάσπασης της ομάδας και την κατάτμησή της, θεωρούμε καλύτερο να προλάβουμε κάθε δυσάρεστο τέτοιο γεγονός, αφήνοντας την ομάδα να λειτουργεί ως ΟΜΑΔΑ και για τους σκοπούς ίδρυσής της από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Το συμβάν της 6-4-2015 στο Δικαστικό μέγαρο Ναυπλίου πρέπει να μας προβληματίσει διότι αν σήμερα είχαμε ένα τραυματισμό αύριο δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να μας βρει και να σημάνει το καμπανάκι κινδύνου και των ευθυνών στους Διοικούντες για το πώς πρέπει να εργάζεται η Ο.Π.Κ.Ε. διότι όπως και η λαϊκή μας ρήση το δεις εξ αμαρτείν δεν το συγχωρεί ούτε ο Θεός.
Τα γεγονότα με τις εξεγέρσεις και τις αποδράσεις από τα σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά και τα σχεδιαζόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, απέδειξαν το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει οργανωμένη ομάδα (Ο.Π.Κ.Ε.)  στην Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ λόγω της ύπαρξης δύο (2) Φυλακών, η οποία θα σπεύσει άμεσα σε παρόμοια έκτακτα περιστατικά λόγω του αριθμού αστυνομικών που διαθέτει ως ομάδα και τον εξοπλισμό της και την δράση της ως ομάδα.
Η Ένωση μας πιστεύει ότι το θέμα της Ο.Π.Κ.Ε. πρέπει να λυθεί άμεσα από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Δ.Α.Αργολίδας καθώς αυτός είναι υπεύθυνος και διατάζει την συγκρότηση της και τις εκτελούμενες υπηρεσίες της.
Αταλάντευτη θέση της Ένωσης μας είναι η  ΟΠΚΕ να λειτουργήσει ως ομάδα και η απασχόληση της να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για το κύριο έργο της που δεν είναι άλλο παρά η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος μέχρι το τελευταίο απομονωμένο χωριό. Μόνο έτσι η ΟΠΚΕ θα βρει τον πραγματικό της ρόλο στην αστυνόμευση και θα μπορέσει να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, προσφέροντας αρίστης ποιότητας υπηρεσίες στην δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία μας που τόσο ανάγκη έχει από αστυνόμευση και περιφρούρηση της περιουσίας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τους εγκληματίες, πιστεύοντας ότι στην ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών δεν χωρούν έκπτωσης και περικοπές, αλλά και τα οποιανδήποτε λάθη δεν συχωρούνται όταν αυτά είναι γνωστά.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι αν δεν λειτουργήσει η ΟΠΚΕ ως ομάδα βάσει του σκοπού που ιδρύθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τότε θα είμαστε αναγκασμένοι ως Ένωση να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να επιτευχθεί αυτό, ώστε να αποτρέψουμε κάθε έκθεση σε κίνδυνο ζωής των συναδέλφων που την απαρτίζουν.

ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ                                              ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου