Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας Αστυνομικών Δυνάμεων που καλούνται για την Φύλαξη του Κέντρου Λαθρομεταναστών στο 6ο Σ.Π. στη Κόρινθο




ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

                           ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1989

ΕΔΡΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2 Τ.Κ. 21100 Τ.Θ. 21
ΤΗΛ.: 27520 98756 - FAX: 27520 28408

ΤΗΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6973554333  ΤΗΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: 6936999799




                                                                                                        
                                                                       Ναύπλιο 11/10/2012
                                                                       Αριθ. Πρωτ: 315/2/68


ΠΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
                                                     Γ.Α.Δ.Π.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
                                                     Α.Δ.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
                                                     Π.Ο.ΑΣ.Υ.
                                        ΚΟΙΝ. Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ       

ΘΕΜΑ: «Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας Αστυνομικών Δυνάμεων που καλούνται                           ,                για την Φύλαξη του Κέντρου Λαθρομεταναστών στο 6ο Σ.Π. στη Κόρινθο.»

     Στα πλαίσια της Ευρείας Κλίμακας Αστυνομικής επιχείρησης Ξένιος Ζευς ένας χώρος στο 6ο Σ.Π. στην Κόρινθο παραχωρήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών.
     Παρατηρήθηκε ότι στις εργασίες που πραγματοποιούνται εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων που είναι προγραμματισμένο να διαμένουν, να κρατούνται και να φυλάσσονται οι αλλοδαποί λαθρομετανάστες  διαμορφώνονται χώροι για το Αστυνομικό προσωπικό που θα τους φυλάσσει εντός των κτιρίων.
     Η Ένωση μας είναι άκρως αντίθετη και μόνο στο άκουσμα της ιδέας να τοποθετηθεί Αστυνομικό προσωπικό εντός των κτιρίων και να συνυπάρξει με τους κρατούντες παράνομους αλλοδαπούς λαθρομετανάστες για τους εξής λόγους:

·        Οι Αστυνομικοί θα είναι εντός των χώρων κράτησης των λαθρομεταναστών περικυκλωμένοι μέσα σε ένα κλοιό από λαθρομετανάστες χωρίς εξόδους διαφυγής και εύκολα μπορεί να κρατηθούν και ως όμηροι σε τυχόν εξέγερση των κρατουμένων ή ακόμα και να δεχτούν επίθεση από αυτούς.
·        Είναι απαράδεκτο να συνυπάρξουν Αστυνομικοί με κρατούμενους  στους ίδιους χώρους, διότι αυτό θα σημαίνει ότι θα συμβιώνουν την κράτηση λες και οι αστυνομικοί είναι κρατούμενοι αφού θα βρίσκονται μέσα στους ίδιους χώρους κράτησης, μέσα από το συρματόπλεγμα, μέσα από τα κάγκελα, εσώκλειστοι όλοι μαζί σαν μια ωραία παρέα, ήμαρτον.!!! Θεωρούμε ότι όταν ένας αστυνομικός βρίσκεται εντός των χώρων κράτησης είναι σαν να του έχουν προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματά του και να του έχουν στερήσει την ατομική του ελευθερία.
·        Οι θάλαμοι – κελιά των αλλοδαπών λαθρομεταναστών κρατουμένων θα είναι πιο ασφαλή από θέματα υγιεινής από τις κακοσμίες καθώς οι τουαλέτες και τα μπάνια είναι εκτός θαλάμων αλλά ακριβώς δίπλα και απέναντι από τον χώρο που προορίζεται για το Αστυνομικό προσωπικό. Ένας μικρός διάδρομος δύο μέτρων περίπου χωρίζει τους δύο χώρους και είναι σαν οι αστυνομικοί να κρατάνε το φανάρι στους κρατούμενους που θα χρησιμοποιούν τις τουαλέτες έχοντας όλες τις κακοσμίες που θα προέρχονται από αυτές ευωδιάζοντας τους πνεύμονες τους από τον αέρα που θα εισπνέουν. Ερωτούμαι εάν αυτοί που σχεδίασαν τους χώρους κράτησης και τους χώρους των αστυνομικών θα εκτελούσαν βάρδια έστω και για ένα λεπτό σε αυτό το σημείο και αν ναι, πως θα πήγαιναν μετά στα σπίτια τους, στις οικογένειες τους και με τι καρδιά θα έπαιρναν τα παιδία τους στην αγκαλιά τους όταν θα ήξεραν ότι ο κίνδυνος να μεταφέρουν κάποια μολυσματική ασθένεια είναι υπαρκτός;
·        Αρκετοί αλλοδαποί λαθρομετανάστες είναι φορείς διάφορων μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών όπως π.χ. ηπατίτιδας, ψώρας φυματιώσεις κ.α. και δεν είναι δυνατόν για θέματα υγιεινής να συνυπάρχουν και να παρευρίσκονται στους ίδιους χώρους με τους αστυνομικούς φύλακες τους διότι κινδυνεύουν αυτοί και οι οικογένειές τους από τις διάφορες μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι ο αστυνομικός είναι ένας εργαζόμενος υπάλληλος ο οποίος κατετάγη στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να τηρεί τους Νόμους και το Σύνταγμα του Κράτους ως Θεματοφύλακας και όχι ο ίδιος να γίνεται θύμα από τους ιθύνοντες.
·        Η συνύπαρξη αστυνομικών και κρατουμένων αλλοδαπών λαθρομεταναστών θα έχει ως αποτέλεσμα τα χνώτα τους να διασταυρώνονται αφού θα είναι στους ίδιους εσώκλειστους χώρους αλλά και οι κακοσμίες από τις τουαλέτες και τα μπάνια θα επιβαρύνουν τον χώρο των αστυνομικών καθώς είναι δίπλα τους και τον αέρα ο οποίος είναι αναγκαίος για να αναπνέουμε και στον οποίον θα κυκλοφορούν όλοι οι μεταδοτικοί ιοί. Αποτέλεσμα θα είναι να κινδυνεύουν οι αστυνομικοί από τις εισπνοές να  μολυνθούν από κάποιο ιό. Θεωρούμε ότι οι τουαλέτες θα λειτουργήσουν ως μια Υγειονομική Βόμβα εναντίων των αστυνομικών λόγω της κακοσμίας που θα προέρχεται από αυτές προκαλώντας ένα βρόμικο και ανθυγιεινό περιβάλλον, στο έλεος των ασθενειών αλλά και των κινδύνων που εγκυμονεί η συνύπαρξη κρατουμένων και αστυνομικών, που θα καθιστά την κατάσταση αφόρητη για την παραμονή των αστυνομικών στους χώρους αυτούς απαγορευτική και άκρως επικίνδυνη για την υγεία τους. 
·        Οι κρατούμενοι αλλοδαποί στα κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών φυλάσσονται, διότι έχουν εισέλθει παράνομα στην Χώρα μας, παραβιάζοντας τα σύνορα χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα εισόδου και παραμονής και η Ελληνική Νομοθεσία αντιμετωπίζει το θέμα τους με την σύλληψη τους, την κράτηση τους και την επαναπροώθηση στις χώρες τους . Οι αστυνομικοί  που θα κληθούν να τους φυλάξουν εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων και θα συνυπάρχουν μαζί τους στους ίδιους χώρους κράτησης, μέσα στα κάγκελα, εντός των συρματοπλεγμάτων σε τι θα διαφέρουν από τους κρατούμενους εκτός της στολής.
·        Επίσης σοβαρά θέματα τίθενται και με τις υπό κατασκευή σκοπιές γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες τους με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες καθώς ότι πρέπει να γίνει πρόβλεψη για στέγαση και των δυνάμεων της ΟΠΚΕ και των Διμοιριών ώστε να υπάρχει ένα χώρος για να μπορούν να προστατευτούν όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες (κρύο – βροχή – χιόνι – αέρας) και να μπορούν να επιτηρούν από το σημείο αυτό και τους χώρους κράτησης.
·        Οι κρατούμενοι στο κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών στο 6ο Σ.Π. στην Κόρινθο πρέπει υποχρεωτικά κατά την είσοδό τους στους χώρους κράτησης να περνάνε από ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώνεται εάν νοσούν από κάποια ασθένεια και ειδικά τις μεταδοτικές ασθένειες και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει υγειονομική μονάδα στο σημείο ώστε να δίνει ιατρικές λύσεις ώστε να αποφευχθούν και οι πολλαπλές μεταγωγές στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

     Η Ένωση μας θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο από θέμα υγιεινής και ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού η συνύπαρξη αστυνομικών και κρατουμένων στους ίδιους χώρους διότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα και η υγεία των αστυνομικών καθώς και ότι ετίθετο σοβαρό θέμα παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των αστυνομικών.
      Για τους ανώτερο λόγους σας καλούμε όπως επανασχεδιάσετε την φύλαξη του κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών στο 6ο Σ.Π. στην Κόρινθο χωρίς την συνύπαρξη αστυνομικών και κρατουμένων εντός των κτιρίων αλλά με περιμετρική φύλαξη χωρίς να έρχονται σε επαφή αστυνομικοί και κρατούμενοι διότι τίθενται σοβαρά θέματα ασφάλειας και υγιεινής των αστυνομικών.
     Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων να γνωρίζετε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμη ενέργεια τα δικαιώματα των συναδέλφων που αφορούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κατά τις ώρες εργασίας τους καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αστυνομικών στους Διεθνής Οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για τα θέματα αυτά.
     Η Π.Ο.ΑΣ.Υ. καλείται για τις δικές της ενέργειες ως προς την τήρηση των διαταγμάτων που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των αστυνομικών και καλείται όπως αντιπροσωπεία της να προσέλθει στο κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών στο 6ο Σ.Π. στην Κόρινθο και διαπιστώσει τα ανωτέρω κάνοντας αυτοψία στους αναφερόμενους χώρους και εάν χρειαστεί να προγραμματισθούν και οι ανάλογες ενέργειες διαμαρτυρίας.

ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ                                                   ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου