Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια του Α.Τ. Ναυπλίου που προορίζονταν για τις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου λόγω εξέγερσης



 

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1989

ΕΔΡΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2 Τ.Κ. 21100 Τ.Θ. 21
ΤΗΛ.: 27520 98756 - FAX: 27520 28408

ΤΗΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6973554333  ΤΗΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: 6936999799





                                                                                                        
                                                         Ναύπλιο 7 Μαρτίου 2013
                                                         Αριθ. Πρωτ: 100/3/12


                                  ΠΡΟΣ: 1)Π.Ο.ΑΣ.Υ.
              2)Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ.
                                               3)Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος
             4)Γ.Α.Δ.Π.Πελ/σου
                      5)Α.Δ. Αργολίδας            


ΘΕΜΑ: «Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια του Α.Τ. Ναυπλίου που προορίζονταν για τις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου λόγω εξέγερσης».
   
       Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας επανειλημμένως έχει τονίσει ότι η λειτουργία δύο Σωφρονιστικών Καταστημάτων (Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου & Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας) στην περιοχή αστυνόμευσης της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ και μόνο με την ύπαρξη τους είναι σα να υπάρχει μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αυτό.
      Με τα γεγονότα της 5-03-2013 στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες μας. Ένα γεγονός που έλαβε χώρα μέσα στον χώρο των φυλακών ήταν αρκετό να οδηγήσει σε εξέγερση των κρατουμένων, φθορές στον χώρο των φυλακών και ενδεχόμενη απόπειρα απόδρασής τους. Η αποτροπή του χειρότερου σεναρίου στην περίπτωση αυτή απεφεύχθη λόγω τύχης διότι οι ειδικές ομάδες ΟΠΚΕ-ΟΕΠΤΑ-ΔΙΑΣ και η διμοιρία υποστήριξης δεν εκτελούσαν υπηρεσία, όπως συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα σε άλλο νομό. Αναρωτιόμαστε ποια θα ήταν η εξέλιξη της εξέγερσης αν όλες αυτές οι δυνάμεις βρίσκονταν εκτός νομού ή συμβεί κάτι ανάλογο όταν αυτές λείπουν.
     Για τον λόγο αυτό έχει τονιστεί ότι η Αστυνομική Δύναμη της Α.Δ. Αργολίδας είναι ελλιπέστατη για να αντιμετωπίσει από μόνη της τέτοια έκτακτα και σοβαρά περιστατικά εξεγέρσεων και στάσεων κρατουμένων των φυλακών και πρέπει να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά που υπάρχουν καθώς και να σταματήσει επιτέλους η συνεχής αφαίμαξη αστυνομικού προσωπικού για ενίσχυση άλλων Αστυνομικών Διευθύνσεων διότι δεν περισσεύει κανένας αστυνομικός από την δύναμή της.
       Όταν η Α.Δ. Αργολίδας καλείται να αποστείλει ενισχυτικές δυνάμεις εκτός έδρας η απουσία της αστυνομικής αυτής δύναμης δημιουργεί πλείστα λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες καθώς και στην προσφερόμενη αστυνόμευση της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας.
       Η Α. Δ. Αργολίδας μόνο με την ύπαρξη δυο (2) σωφρονιστικών καταστημάτων στην περιοχή της έπρεπε να είχε αστυνομικές δυνάμεις που να μπορούν άμεσα να επέμβουν σε μια εξέγερση ή στάση ποινικών κρατουμένων. Για παράδειγμα, στην δικαστική φυλακή Κορυδαλλού υπάρχει σταθερή διμοιρία σε όλο το 24ωρο καθώς και αστυνομικές δυνάμεις πέριξ αυτής πράγμα που δεν έχει εφαρμογή στις φυλακές Ναυπλίου, διότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτό, από το υπάρχον οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. για την Α.Δ.Αργολίδας και κατά συνέπεια ούτε διαθέσιμο αστυνομικό προσωπικό.
      Παρατηρήθηκε από τον Τύπο να γίνεται μνεία στα σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης της χώρας και κατ’επέκταση του Ναυπλίου ότι έχουν προβλήματα με την συμφόρηση των κρατουμένων, αλλά να μη γίνεται καμία αναφορά για το ίδιο θέμα που επικρατεί σε αρκετά κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων. Θέμα που έχει δημιουργηθεί από την συσσώρευση ποινικών κρατουμένων των φυλακών καθώς τα σωφρονιστικά καταστήματα αρνούνται να τους παραλάβουν λόγω πληρότητας, όπως δηλώνουν, παρά τις εισαγγελικές παραγγελίες που εκδίδονται αλλά και κατά παράβαση των  σχετικών Π.Δ.   
      Μετά την εξέγερση των κρατουμένων στην δικαστική φυλακή του Ναυπλίου διαπιστώθηκε ότι, κρατούμενοι που προορίζονταν για αυτή, να παραδοθούν για φύλαξη στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Ναυπλίου, που δεν είναι κατάλληλος χώρος για φύλαξη ποινικών κρατουμένων καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η δυνατότητα των φυλακών με αποτέλεσμα η συνύπαρξη λαθρομεταναστών και ποινικών κρατουμένων που κρατούνται για διαφορετικά αδικήματα να χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης προς αποφυγή διένεξης μεταξύ τους.
     Η πολιτεία πρέπει να δώσει λύση στο θέμα και δεν είναι δυνατόν ένα πρόβλημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να καλείται να το αντιμετωπίσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, διότι τότε το πρόβλημα θα μετατοπιστεί από τα σωφρονιστικά καταστήματα στα αστυνομικά κρατητήρια.
     Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να αντιληφθεί ότι η ύπαρξη δυο σωφρονιστικών καταστημάτων αποτελεί ένα μεγάλο και επικίνδυνο αστυνομικό «πρόβλημα» και για το λόγο αυτό η  Α.Δ. Αργολίδας πρέπει να ενισχυθεί με την ανάλογη   δύναμη,  ώστε να αντιμετωπίζει κάθε περιστατικό. Επίσης, ώσπου να υλοποιηθεί αυτό πρέπει να σταματήσει η ενίσχυση άλλων διευθύνσεων. Η ελλιπής υπάρχουσα αστυνομική δύναμη στην Α.Δ. Αργολίδας και η μηδαμινή ενίσχυσή της κατά τις τακτικές μεταθέσεις δείχνει ότι δεν εκτιμήθηκε ο κίνδυνος που απορρέει από την ύπαρξη δυο σωφρονιστικών καταστημάτων στην περιοχή μας. Για τον λόγο αυτό καλούμε όπως με τις συμπληρωματικές μεταθέσεις να εξασφαλιστεί το ανάλογο προσωπικό για την Α.Δ. Αργολίδας.
     Αναμένουμε την παρέμβαση της Ομοσπονδίας για την άμεση αντιμετώπιση του μείζονος θέματος που ταλανίζει τα αστυνομικά κρατητήρια με την κράτηση ποινικών κρατουμένων προς εξάλειψη του φαινομένου αυτού, την εξασφάλιση προσωπικού για την  Α.Δ. Αργολίδας καθώς και να σταματήσει η συνεχής μετακίνηση του προσωπικού .
    


ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ                                      ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου