Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Διαχείριση και μέριμνα αστυνομικών επιχειρήσεων















ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1989

ΕΔΡΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2 Τ.Κ. 21100 Τ.Θ. 21
ΤΗΛ.: 27520 98756 - FAX: 27520 28408

ΤΗΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6973554333  ΤΗΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: 6936999799





                                                                Ναύπλιο 16/08/2013
                                                                Αριθ. Πρωτ: 800/5/29


            ΠΡΟΣ: Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
                          Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος
                          Γ.Α.Δ.Π.Πελ/σου
                          Α.Δ.Αργολίδας
                          Π.Ο.ΑΣ.Υ.

ΘΕΜΑ. «Διαχείριση και μέριμνα αστυνομικών επιχειρήσεων»

     Με αφορμή της ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις που διατάχθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα (29-7-2013) και την Τετάρτη 31-7-2013) στην περιοχή αρμοδιότητας της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ θα θέλαμε να επισημάνουμε τα έξης:
     Θεωρούμε πλέον επιβεβλημένο και με μεγαλύτερη συχνότητα την πραγματοποίηση τέτοιων αστυνομικών επιχειρήσεων καθότι λειτουργούν θετικά στο αίσθημα ασφαλείας που πρέπει να αισθάνεται ο πολίτης της Αργολίδας  ενώ υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα τόσο στην πάταξη της εγκληματικότητας όσο και στην πρόληψη έκνομων ενεργειών.
     Επικροτούμε το γεγονός ότι η ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι λόγω της υποστελέχωσης της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ αλλά και λόγω των «έκτακτων» αλλά τελικά παγιωμένων αναγκών (ενίσχυση Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ, φύλαξη προσώπων ειδικών κατηγοριών και συχνές μετακινήσεις διμοιρίας υποστήριξης και λοιπών δυνάμεων σε ενίσχυση της Γ.Α.Δ.Α. ή όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων κ.α.) η Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ αδυνατεί από μόνη της να οργανώσει ευρέως φάσματος αστυνομικές επιχειρήσεις.
     Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στο τι επικράτησε την επομένη ημέρα των αστυνομικών επιχειρήσεων.
 - Με την εκκίνηση των επιχειρήσεων την Δευτέρα (29-7-2013) η πληρότητα των κρατητηρίων της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ήταν στο 90% περίπου με αποτέλεσμα στο τέλος την Τετάρτη (31-7-2013) να έχουμε υπερπληρότητα 150% τουλάχιστον.
 - Αυτό σημαίνει ότι η Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ την επομένη των δράσεων αυτών αναγκάστηκε να διαχειριστεί τόσο την υπερπληρότητα των κρατητηρίων της όσο και τις μεταγωγές με την συνοδεία των συλληφθέντων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου καθώς και στον Ανακριτή Ναυπλίου, με ιδίες δυνάμεις.
 - Όσο αφορά την υπερπληρότητα θέλουμε να τονίσουμε ότι στην ήδη οριακή κατάσταση από πλευράς ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους κράτησης της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ αυτή επιβαρύνθηκε με επιπλέον κρατούμενους (κατηγορούμενους για κακουργηματικές πράξεις, γυναίκες, τοξικομανείς με στερητικά σύνδρομα, αλλοδαπούς καθώς και ποινικούς κρατούμενους τους οποίους αδυνατούν να παραλάβουν οι Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου) με αποτέλεσμα η διαχείριση όλων  αυτών των  ανθρώπων να είναι ιδιαιτέρως προβληματική και επικίνδυνη και να χρίζουν αυξημένη φρουρά κρατητηρίων.
 - Τώρα όσο αφορά την συνοδεία των συλληφθέντων στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου και στον κ. Ανακριτή Ναυπλίου από τις πρωινές ώρες έως αργά το απόγευμα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκε το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων για τις συνεχείς μεταγωγές τους καθώς στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου παρατηρήθηκε συγκέντρωση μεγάλου αριθμού συγγενών και φίλων των συλληφθέντων ΡΟΜΑ, λόγος που έκανε επιβεβλημένη την αυξημένη αστυνομική παρουσία.
 - Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των διαθέσιμων αστυνομικών δυνάμεων της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ και την αδυναμία άμεσης ανταπόκρισης πολλές φορές στις καθημερινές ανάγκες της υπηρεσίας οι οποίες είναι ήδη αυξημένες λόγω της τουριστικής περιόδου που διανύουμε.
 - Το θέμα δεν είναι μόνο να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα με την σύλληψη δραστών έκνομων ενεργειών και να οδηγήσεις αυτούς στο χώρο κράτησης των κρατητηρίων αλλά και η διαχείριση αυτών μέχρι την ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης των υποθέσεων τους τόσο ανακριτικά για την στοιχειοθέτηση των αδικημάτων στην υπηρεσία όσο και οι μεταγωγές αυτών στις Δικαστικές Αρχές μετά την λήξη της επιχείρησης σύλληψης τους, όπου απαιτείται να υπάρχει και εκεί αυξημένη αστυνομική δύναμη.
 - Η φύλαξη των αστυνομικών κτιρίων που στεγάζουν τα κρατητήρια, η φύλαξη των χώρων κράτησης, η φύλαξη του Δικαστικού Μεγάρου, οι μεταγωγές και οι συνοδείες αυτών στις Δικαστικές Αρχές απαιτούν αυξημένη αριθμητικά αστυνομική δύναμη και πρέπει να υπάρχει η ανάλογη πρόβλεψη για αυτό.
 - Μη φτάνοντας όλα τα ανωτέρω και αφού στην Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ γινόταν ένας πανζουρλισμός από τις συνεχείς μεταγωγές και επαναμεταγωγές των κρατουμένων από τα κρατητήρια στο Δικαστικό Μέγαρο και αντιστρόφως όπου έχριζε να υπάρχουν αυξημένα μέτρα τόσο για τις συνοδείες όσο και στο χώρο των Δικαστηρίων και πέριξ αυτών η Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ κλήθηκε να συνδράμει με την Διμοιρία Υποστήριξης την Α.Δ.ΑΡΚΑΔΙΑΣ σε ποδοσφαιρικό αγώνα του Αστέρα Τριπόλεως χάνοντας ένα σημαντικό αριθμό συναδέλφων από την δύναμή της εκείνη την ημέρα.
     Αφού δώσουμε πρώτα συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους τόσο της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ όσο και των λοιπών υπηρεσιών που ενίσχυσαν αυτήν και συμμετείχαν στις αστυνομικές επιχειρήσεις, για την άψογη επιχειρησιακή συνεργασία, ετοιμότητα και δράση που επέδειξαν ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα καλούμε την ηγεσία:
  • Να αποδώσει στο αστυνομικό προσωπικό, τις όποιες υπεραπασχολήσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς και τις εκτός έδρας αποζημιώσεις στους εκτός Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ συμμετέχοντες συναδέλφους και λαμβάνοντας υπόψη τον ζήλο που επέδειξαν όλοι ώστε αυτές οι δράσεις να στεφθούν με επιτυχία  και με δεδομένη την υπεραπασχόληση που υπέστησαν να τους χορηγήσει μια επιπλέον ημερήσια ανάπαυση από τις δικαιούμενες ως μια ηθική ανταμοιβή της υπηρεσίας προς το προσωπικό της.
  • Την επόμενη φορά που ελπίζουμε να είναι στο άμεσο μέλλον, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο  βάρος και στην διαχείριση τυχόν συλληφθέντων ή προαχθέντων και να προβλεφθεί ώστε να υπάρχει ανάλογη ενισχυτική αστυνομική δύναμη και τις επόμενες ημέρες μέχρι την διεκπεραίωση των υποθέσεων των συλληφθέντων στις Δικαστικές αρχές.
  • Να προβλεφθεί τα κρατητήρια να έχουν πληρότητα κάτω από το 50% ώστε να υπάρχει χωρητικότητα για τους τυχόν συλληφθέντες για να μην γίνεται συνωστισμός των κρατουμένων κάνοντας την διαχείριση τους ευκολότερη χωρίς τους κινδύνους που απορρέουν από υπεράριθμους κρατούντες. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αποσυμφόρηση των κρατητηρίων μετάγοντας τους αλλοδαπούς προς απέλαση στο φυσικό τους χώρο κράτησης το Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ και τους ποινικούς κρατούμενους στις Δικαστικές Φυλακές που προορίζονται.
  • Να προβλεφθεί να υπάρχει αυξημένη φρουρά σκοπών κρατητηρίων αναλόγως με τον αριθμό των κρατούντων και προσαγόμενων σε αυτά και οι ανάλογοι σκοποί των αστυνομικών κτιρίων.
  • Επίσης πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένο ότι στην Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ υπάρχουν δύο σωφρονιστικά καταστήματα τα οποία καθημερινά σχεδόν αποφυλακίζουν αλλοδαπούς με Δικαστικές απελάσεις ή χωρίς νόμιμα έγγραφα παραμονής στην χώρα οι οποίοι συλλαμβάνονται και κρατούνται προς απέλαση από τις υπηρεσίες της Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει χώρος στα κρατητήρια για τυχόν τέτοιες περιπτώσεις ή άλλες που μπορεί να παρουσιαστούν από αυτόφωρες διαδικασίες.
     Κλείνοντας ευελπιστούμε την επομένη φορά που θα διαταχτεί να προγραμματιστεί και να σχεδιαστεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μια τέτοια ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση να ληφθούν υπόψη σας οι επισημάνσεις μας και να υπάρχει μέριμνα όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά και για την μετέπειτα διαχείριση του αποτελέσματος.

                                                                  ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ                                            ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου